Photo of girl in green pullover decorating the Christmas tree and Christmas decorations

Kerstfoto’s maken is leuk, maar uitdagend

Hopelijk kan deze gids met 14 tips voor fotograferen tijdens de feestdagen je helpen om leukere foto’s te maken.

Ik hou van Kerstmis en daarom houd ik ervan om de feestdagen met mijn camera vast te leggen. Het is wel een uitdagende taak want je moet met weinig licht werken. Wanneer je weinig licht hebt, krijg je snel foto’s van slechte kwaliteit. Denk aan veel ruis, onscherpe foto’s en te donkere foto’s. Een ander probleem is dat er vaak meerdere mensen zijn die verschillende dingen doen, en foto’s worden snel “busy” en rommelig.

Dus hoe kun je het beste chaos in je kerstfoto’s voorkomen en interessante en leuke afbeeldingen maken?

1) Maak een lijst

Denk van tevoren over na, welke dingen en momenten je graag wilt vastleggen en maak een “must-take” foto lijst. Welke momenten en gebeurtenissen heb je nodig om jullie verhaal te vertellen? Zo heb je een groter kans om de meest waardevolle foto’s te maken.

Vind je het lastig een lijst te bedenken? Scroll dan naar beneden voor een paar ideeën.

2) Wees voorbereid

Zorg ervoor dat je camera-uitrusting klaar en bij de hand is. Laad je batterijen van te voren op, formatteer je geheugenkaarten en maak je lenzen schoon en leg ze klaar.

Mobiele tip: Heb je tripod klaar staan en gebruik de self-timer om foto’s te maken waar iedereen bij is. Heb je geen tripod, kijk dan naar mijn Pinterest board DIY tripods voor leuke en creatieve ideeën.  

3) Zoek het licht

Neem even de tijd om de lichtsituatie te bekijken voordat het feest begint. Zoek uit waar het beste licht is en maak daar waar mogelijk gebruik van bij het fotograferen.

4) Stel de witbalans in

De kunstmatige verlichting is altijd een uitdaging als je binnenhuis fotografeert, want je hebt meerdere lichtbronnen en kleurtemperaturen. Overdag doe je beter alle lampjes uit en gebruik je zoveel mogelijk natuurlijk licht.

Wanneer je ‘s nachts fotografeert, pas je de witbalansinstelling op je camera aan om gele foto’s te voorkomen. Dit doe je door de witbalansinstelling op je camera op de “gloeilamp” of te wel “kunstlicht” modus te zetten. De kunstlicht modus voegt koelere tonen toe, zo dat het geel/oranje van de foto’s minder word en je natuurlijkere kleuren krijg.


Pro tip 1: Gebruik Kelvin om de witbalans aan te passen.

Pro tip 2: Wil je de witbalans in de nabewerking corrigeren? Dan fotografeer je beter in RAW.

Mobiele tip: je kunt de witbalans in de meeste fotobewerkings-apps corrigeren. Gebruik de “warmte” tool om geel en blauw aan te passen. In mijn artikel 10 tips to take better images with your mobile phone kan je er goede tips vinden om het meeste uit je mobile camera te halen.

People singing Christmas carols in front of a Christmas tree

5) Gebruik geen flits als je het kunt vermijden

Het gebruiken van flits resulteert meestal in vervaagde en overbelichte gezichten met rare kleuren. Een flits KAN een goed hulpmiddel zijn in situaties met weinig licht, maar alleen als je weet hoe je deze moet gebruiken – het is vooral belangrijk om te weten hoe je het licht kunt  verspreiden en optimaliseren.

Als je bij weinig licht zonder flitser fotografeert, krijg je korrelige beelden (dit komt doordat de camera een hogere ISO gebruikt). Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het ruis boven het verwassen uiterlijk van een flitser.

Pro-tip: maak voor optimale resultaten je foto’s in RAW. Een opname die in RAW is gemaakt, kan tijdens de nabewerking aanzienlijk worden verbeterd.

Mobiele tip: de meeste nieuwere smartphones hebben een “dark mode” die betere beelden oplevert bij weinig licht (wordt automatisch ingeschakeld op iPhones). Je kan ook met je mobiele telefoon in RAW fotograferen door specifieke apps te gebruiken. Persoonlijk gebruik ik Lightroom mobile om RAW te fotograferen met mijn iPhone. Let op, dit kan alleen met de  betaalde versie van LR.

6) Wees een “fly on the wall”

Spot je een leuk moment? Kondig vooral niet aan dat je een foto maakt en vraag hen niet om naar de camera te kijken. Leg gewoon het moment vast terwijl het gebeurt. Deze kleine momenten zijn mooi en echt en zullen resulteren in de BESTE beelden. Zoek naar emoties zoals reacties op een cadeau, lachen, knuffelen, spelen enzovoort.

7) Fotografeer van dichtbij

Op kerstavond gebeuren er meestal veel dingen tegelijk, en zijn er dingen op de achtergrond of rond om het onderwerp dat kunnen afleiden/storen. Door dichter bij je onderwerp te komen, kan je een deel van de chaos wegnemen en een rustiger en mooier beeld creëren.

Zo hou je de compositie mooi en eenvoudig:
  • Focusseer op ÉÉN onderwerp
  • “Fill the frame” met het onderwerp – geen afleidend elementen
Photo of girl in green pullover decorating the Christmas tree and Christmas decorations
Photo of Christmas tree and Christmas decorations

8) Fotografeer de details en “the little things”

Kijk om je heen en neem in je op welke tradities en dingen Kerstmis speciaal voor JOU maken. Welke details voegen toe aan je verhaal? Probeer jezelf 20, 30 of 50 jaar in de toekomst te verbeelden – welke kleine details zijn belangrijk en wil je doorgeven aan de generaties na jou.

Hier zijn enkele suggesties voor wat je kunt vastleggen:

  • Het eten
  • De voorbereidingen
  • De tafeldecoratie
  • Mensen die van het eten genieten
  • Mensen die van elkaar genieten
  • De interacties
  • De cadeautjes
  • Facetime/skype-bijeenkomsten
  • kinderen die hun cadeautjes openen
  • Kinderen die met hun cadeaus spelen

Scroll naar beneden voor meer voorbeelden.

Christmas gifts wrapped in craft paper

9) Frame your subject

Door iets of langs iets te fotograferen dat als een frame werkt, kun je zowel een interessantere compositie als een completer verhaal creëren.

10) Fotografeer vanuit verschillende invalshoeken

Ga hoog of laag voor een nieuwe en andere invalshoek. Dit geeft de kijker een nieuw “view-point”. Het kan je ook helpen afleidende elementen weg te nemen.

11) Vergeet je huisdieren niet

Bedenk leuke manieren om je huisdier(en) in de foto’s op te nemen. Ze maken tenslotte deel uit van de familie.

12) Ga voor een beetje “Blur on purpose”

De kersttijd is de ideële tijd voor creatieve “Blur on purpose” foto’s. Je kan deze zelfs met een smartphone maken. Dit is hoe: plaats je hand op korte afstand voor je lens en focus erop. Vergrendel de focus, verwijder de hand en voila, je hoort nu een “blurry” object te zien. Kerstbomen zijn perfect voor dit effect, maar ook kaarsen en kerstverlichting kunnen leuk zijn om mee te spelen.

13) Maak je geen zorgen over de technische kwaliteit van je foto’s.

Chase Jarvis zei ooit; “the best camera is the one with you”, en daar ben ik het volledig mee eens. Een foto van lage kwaliteit van een motief waar je van houdt, is nog steeds beter dan helemaal geen foto.

k kan je verzekeren dat ik, als fotograaf en eigenaar van geweldige camera’s en lenzen, de best mogelijke kwaliteit wil hebben. Ik heb echter ook foto’s van momenten die technisch gezien slecht zijn (wazig, korrelig, onscherp of uitgeblazen). Maar toch hou ik van deze foto’s – vooral vanwege de emoties die ze oproepen en de herinnering die ze vertegenwoordigen.

Mobiele tip: als je geen luxe digitale spiegelreflexcamera hebt, wil dat nog niet zeggen dat je tijdens de kerstperiode geen interessante of zelfs geweldige foto’s kunt maken. Ik heb geleerd dat het maken van foto’s met mijn mobiele telefoon zijn beperkingen heeft, maar die beperkingen brengen mij ertoe creatief na te denken en nieuwe composities te zien die vaak interessanter zijn vanwege hun originaliteit.

“Beperkingen brengen onze
creativiteit naar boven.”

14) Vergeet niet jezelf te laten fotograferen

Jij bent belangrijk voor je gezin dus jij hoort ook op sommige foto’s te staan. Gebruik een statief en de zelfontspanner om foto’s te maken waar iedereen op staan, of laat af en toe iemand anders de camera overnemen.

Ik hoop dat je nu helemaal klaar bent voor het fotograferen van je Kerstmis. Vergeet niet de camera af en toe weg te leggen en gewoon te genieten van de dag met je gezin. Je hoeft niet 24/7 achter de camera te staan;) Laat me weten hoe het gaat.

Fijne feestdagen!

Liefs, Marianne

Disclosure: Some links may be affiliate links. If you buy something through one of these, I get a small commission – at no additional cost to you. I only recommend products I love, trust, and use myself. Thank you for your support! For more details see my full Disclosure Statement.