Pre-session checklist

Ik denk dat we allemaal een “had ik maar …..” moment hebben gehad bei het zien van een foto van onszelf. Had ik maar mijn nagels laten maken. Had ik maar mijn haar anders gedaan. Had ik maar een leukere jurk aan.

Ik heb zelf VEEL van deze momenten gehad en het is heel irritant. De meeste van dit soort problemen kunnen vermeden worden door goed voorbereid te zijn. Daarom heb ik deze checklist gemaakt. Negeer de punten die voor jou eventueel niet van toepassing zijn.

 1. Zorg ervoor dat iedereen goed op tijd VOOR de sessie heeft gegeten. Honger maakt sacherijnig en onwillige kinderen. Je hebt zeker ook van “hangry” mannen gehoord?  Wel tanden potsen na het eten en check dat er geen bits tussen zitten die je later zullen irriteren.
 2. Vermijd droge lippen. Ik adviseer iedereen (mannen, vrouwen en kids) om een ​​lippenbalsem mee te nemen en te gebruiken (of lipstick als je daar de voorkeur aan geeft) vlak voor de shoot. Kijk voor de zekerheid goed of de lipstick goed zit en niet op je tanden zit.
 3. Voor meisjes/vrouwen; ik raad jullie aan om iig een beetje, maar vooral natuurlijke make-up te gebruiken, zoals mascara en eventueel foundation kan wel een verschil maken. Make-up wordt gebruikt om uw natuurlijke eigenschappen naar voren te brengen en eventuele onvolmaaktheden te verdoezelen.
 4. Zijn je wenkbrauwen netjes?
 5. Controleer de gezichten van iedereen – vooral van de kinderen – en verwijder stof, vuil of deeltjes. Als je kleine kinderen hebt, neem dan voldoende papieren handdoeken mee om voortdurend de hele sessie te gebruiken.
 6. Controleer je nagels. Zijn ze schoon? Als je nagellak draagt, ziet het er (nog steeds) mooi uit?
 7. Zijn je handen schoon? Dit is vooral relevant voor kinderen;) Als je droge handen hebt, overweeg dan een handcrème te gebruiken voor de sessie.
 8. Controleer je haar en kapsel en zorg ervoor dat er geen deeltjes of stofdeeltjes zichtbaar zijn. Dit gebeurt vaker dan je zou denken 🙂 Heb je uitgroei? Dan raad ik je aan om voor de sessie naar de kapper te gaan.
 9. Geen mobiele telefoons in de zakken!
 10. Bepaal of je een bril wil dragen. Ze kunnen lichtreflecties opvangen en je ogen verbergen. Als het echt bij je hoort doe ik mijn best om ze mooi op de foto te krijgen.

10. Check je kleren

 • Verwijder stof en vuil
 • moeten ze gestreken worden?
 • Pas ze aan zodat ze goed zitten en passen
 • Controleer op zweetvlekken (kies kleuren waar deze niet gemakkelijk zichtbaar worden als dit een probleem voor je is)
 • Draag niet te weinig of te veel kleding – denk aan de temperatuur/het seizoen
 • In de winter kunnen hoeden, sjaals en wanten een leuke manier zijn om wat kleuren toe te voegen, maar zorg ervoor dat ze er leuk uitzien
 • Zorg ervoor dat schoenen er mooi en schoon uitzien
 • Zorg ervoor dat de voeten in de zomer – vooral als men sandalen draagt – schoon zijn en de nagellak vers en mooi uitziet
 • Als je je afvraagt wat je moet dragen, raad ik je aan deze blog post te lezen. Je kunt ook op Pinterest kijken voor inspiratie voor kleding/styling, maar blijf trouw aan je eigen style.

Voor een In-home sessie zijn er nog een paar extra dingen te checken:

Mijn doel tijdens de sessie is om JOUW verhaal te vertellen zoals je nu bent en een beetje van je geschiedenis vast te leggen. Denk na welke dingen of kleding of activiteiten je over 5 of 10 jaar naar terug wil kijken en het meest zult koesteren.

 1. Ruim je huis op en verberg dingen die je niet op de foto’s terug wilt zien.
 2. Overweeg in welke kamers je foto’s wilt laten maken en focus je erop om deze mooi te houden. Kamers die we meestal voor familiesessies gebruiken zijn; ouderslaapkamer, kinderkamer(s), woonkamer, keuken, gang(en). Soms de badkamer – bijvoorbeeld wanneer je bad- of bedtijd wilt vastleggen.
 3. Als je foto’s in je tuin wilt laten maken, raad ik je aan om ook hier op te ruimen en dingen weg te halen die op foto’s niet leuk uitzien.
 4. Als je een pasgeboren baby hebt, heb je normaal gesproken wenskaarten en cadeautjes ontvangen. Bedenk of en hoe je deze op de foto wilt hebben. Dit zijn mooie afbeeldingen voor later en ze maken deel uit van je verhaal.
 5. Hebben je kinderen favoriete boeken of andere spullen/knuffels die je zou willen vereeuwigen? Zorg dat je ze bij de hand hebt.
 6. Bloemen op tafel kunnen een groot verschil maken in het creëren van een leuke sfeer in je huis.
 7. Als je overweegt om fotoprints (wall art) voor je muren te bestellen, kan ik foto’s van deze muren maken wanneer ik op bezoek ben. De foto’s gebruik ik voor het ontwerpen van de muur layout – hoe de prints eruit komen te zien, hoe groot ze kunnen zijn. Het helpt als deze muren en ruimte vrij is van dingen die niet permanent zijn.