foto van een gezin van vier van achteren voor een artikel met kledingtips voor een fotoshoot

Een professionele fotoshoot is een leuke manier om herinneringen te bewaren en mooie foto’s te laten maken.

Maar wat trek je aan? Het kiezen van outfits voor je fotoshoot kan lastig en ronduit ontmoedigend zijn. Je wilt er natuurlijk goed uitzien, outfits vinden die bij elkaar passen en je comfortabel laten voelen.

Met deze 10 kledingtips voor je fotoshoot kun je betere keuzes maken:

1. Hou het neutraal en tijdloos
2. Stem kleuren op elkaar af
3. Beperk patronen en vermijd logo’s
4. Voel je goed!
5. Wees jezelf
6. Denk aan de locatie
7. Kleed je naar het seizoen
8. Accessoires
9. Schonen zijn belangrijk
10. Denk aan de eindproducten

1. Hou het neutraal en tijdloos

Neutrale warme kleuren met verschillende natuurlijke texturen zijn perfect voor elke fotosessie. Vermijd neonkleuren en andere felle kleuren en patronen, omdat deze de aandacht van de onderwerpen (jullie) afleiden. Felle kleuren kunnen ook lelijke reflecties op de huid veroorzaken, waardoor de kwaliteit van de foto’s wordt beïnvloed.

Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kies dan voor aardetinten die prachtig en natuurlijk passen in elke omgeving. Daarnaast zijn pasteltinten ook heel mooi. Deze kleuren stralen rust en kalmte uit en zullen resulteren in prachtige tijdloze beelden.

foto van een gezin van vier voor een artikel met kledingtips fotoshoot

2. Stem kleuren op elkaar af

Bij een fotoshoot met meerdere mensen is het leuk om de kleding op elkaar af te stemmen. Dit betekent echter niet dat iedereen er hetzelfde aan moet hebben – sterker nog, liever niet! Hier een paar tips:

– Begin met het kiezen van een kleurenpalet of een “center piece” en selecteer outfits die elkaar aanvullen.
Combineer kleuren die bij elkaar passen, maar niet 100% hetzelfde zijn. *Stel dat iedereen zwart draagt – dan zullen jullie er allemaal uitzien als een grote blok zwart – onmogelijk om jullie van elkaar te onderscheiden.*
– Gebruik verschillende texturen en lagen om diepte te creëren.
– Zie mijn Pinterest inspiratie board voor ideeën en voorbeelden.

     

3. Beperk patronen en vermijd logo’s

Patronen, logo’s en figuren (zoals Ariel de zeemeermin) zijn leuk, maar ze kunnen een foto druk maken en de aandacht van de onderwerpen afleiden. Houd in gedachten wat het belangrijkste is in de foto’s die je wilt laten maken. Ik weet zeker dat je wilt dat de nadruk ligt op de uitdrukkingen op je gezicht, in plaats van op de gezichten op je kleding.

Als je kleding met patronen wilt gebruiken, vermijd dan chaos door deze te beperken tot 1 of maximaal 2 personen die als “middelpunt” fungeren (vaak zijn dat de kinderen), terwijl de rest iets subtiels en neutraals draagt.

4. Voel je goed!

Mijn belangrijkste tip: Voel je comfortabel in je kleding! Als je je ongemakkelijk voelt en elke twee minuten moet controleren of je topje nog goed zit, leidt dit af van het spontane moment en dat zie je terug op de foto’s. Dus laat die strakke broek maar thuis, ook al staat die je prachtig, en kies voor kleding waarin je je vrij kunt bewegen.

5. Wees jezelf

Wat je draagt weerspiegelt wie je bent. Het toont jouw identiteit in een bepaalde levensfase. Blijf jezelf trouw en kies kleding die jou uniek maakt. Stel je voor, als je na 10 jaar naar de foto’s kijkt, zou je jezelf dan nog herkennen?

foto van een gezin met baby en hondje in een herfstsetting voor een artikel met kledingtips voor een gezinsfotoshoot

6. Denk aan de locatie

De locatie van je fotosessie heeft ook invloed op wat je draagt. Als je foto’s maakt in een natuurlijke omgeving, zoals een park of strand, draag dan aardetinten of kleuren die bij de omgeving passen. Maar wees voorzichtig met het dragen van groen wanneer de omgeving voornamelijk groen is. Het is niet mijn bedoeling om foto’s van onzichtbare mensen te maken 🙂

7. Kleed je naar het seizoen

Zorg ervoor dat je je passend kleedt voor het seizoen. Bij koeler weer kun je laagjes dragen met jassen, leuke sjaals of mutsen. Kies bij warmer weer voor lichtere stoffen en kleuren om koel en comfortabel te blijven.

8. Accessoires

Accessoires kunnen je foto’s interessanter maken en je outfits unieker laten lijken. Overweeg om hoeden of sjaals toe te voegen om je look compleet te maken. Pas wel op dat je het niet overdrijft – te veel accessoires kunnen afleiden. Ze moeten je persoonlijkheid aanvullen, niet in het middelpunt staan.

9. Schoenen zijn belangrijk!

Dat is echt zo, schoenen tonen een deel van je persoonlijkheid. Ze zijn ideaal voor het maken van creatieve composities en leuke focuspunten. Daarnaast hebben ze belangrijke functies, zoals het langer, stijlvoller, sportiever of kleurrijker maken van je outfit. Als de hele familie dezelfde soort schoenen draagt – bijvoorbeeld Converse – of als de meisjes glinsterende ballerina’s dragen, kan dat een leuk foto-idee zijn.

foto van een gezin van drie op een bed voor een artikel met kledingtips voor een gezinsfotoshoot

10. Denk aan de eindproducten

Waar ga je de foto’s gebruiken? Ga je ze aan de muur hangen? Als je nogal precies bent over je interieur, kies dan voor kleuren die bij je stijl passen.

Je kunt altijd kiezen voor zwart-witfoto’s, maar om ze goed tot hun recht te laten komen, is het belangrijk dat jullie contrasteren met jullie omgeving en met elkaar. Je wilt niet lijken op een grote zwarte vlek met verschillende zwevende hoofden.

Verschillende texturen, lagen en donkere en lichte kleding door elkaar maken een enorm verschil!

 

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je fotoshoot een succes wordt. Het aller-belangrijkste is dat je plezier hebt en volop geniet van de ervaring!

Voor meer visuele tips, bekijk mijn Pinterest inspiratiebord,“What to wear to a family shoot”